Rok en top worden jurkje

geplaatst in: Naaien, Recyclen | 0

 

Ik hou van stofjes, dat mag duidelijk zijn. Heerlijk om naar de stapels stofjes in mijn kast te kijken en dan te gaan bedenken wat ik er allemaal van kan gaan maken…

Stapels stofjes

Wat gelijk ook een moeilijkheid aanstipt, want zet je er eenmaal de schaar in voor het ene project, betekent dat meteen dat dat andere project vaak niet meer kan van die stof. Keuzes maken dus :- ) Ik probeer mezelf te dwingen om daarbij de gedachte te hebben: als je niet kiest wat je er van gaat maken, wordt het niks en das ook niet wat.

(zo heb ik een aantal stofjes liggen die een aantal jaren geleden heeeeel leuk waren voor de meiden, maar die ze nu -als steeds meer dametjes in plaats van meisjes- echt niet meer willen… ;-)) Keuzes gaan maken dus, Eeke!!

Dan heb je ook nog de stofjes van “oude” kleren. Als ik klerenkasten ga opruimen, verdwijnt de helft in mijn recycle-krat. Dat schiet niet heel erg op, maar ja, ik zie er gewoon nog ‘iets’ in. Bij dit soort stofjes werkt dat dan weer wel zo: dat ik meteen zie wat het moet gaan worden. Zo ook met deze zebra-combinatie die ik van mijn moeder kreeg om de schaar in te zetten. Een jurkje voor mijn oudste dochter.

Zebrarok - voor Zebratop - voorEn dan begint het puzzelen: heerlijk! Heel anders dan het ‘gewone’ naaien waarbij je gewoon een grote lap stof hebt (ik koop altijd genoeg stof) waarbij het patroon er makkelijk uit kan. Hier heb je wat je hebt en daar moet het patroon op aangepast worden. In dit zebra-geval had ik een achtbaans-rok en een ruime top van net andere stof dan de rok. Daar heb ik nog even van gebaald, maar leverde uiteindelijk een leuk detail in de rok op, waar ik anders niet op gekomen was!

Ik tekende een achtbaanse-driekwart-cirkelrok en knipte die uit de rok. Ik had echter één baan waar een vlek op zat en was van plan die baan gewoon even uit de top te knippen: helaas…. andere stof…. Na het nodige denkwerk besloot ik de vlek te camoufleren door iets in de deelnaad te stikken wat over de vlek heen zou vallen. Had ik de ideale mouwen voor! Opgelost :- )

De bovenkant van de jurk paste prima uit de top. De afwerking wilde ik met een biesje doen, ook van de top geknipt. Ik was deze al aan het knippen toen ik ineens de afwerking zag van de onderkant van de originele top: een klein zigzagsteekje! Die heb ik toen gebruikt door deze onderrand als bies op de halslijn en de armsgaten te stikken. Het leuke zigzagsteekje aan de buitenkant uiteraard.

En zo ontstond een nieuwe jurk:

Zebrajurk - voorkantZebrajurk - detail Zebrajurk - achterkant

Negen jaar geleden droeg mijn moeder het stofje op de bruiloft van mijn nichtje en gisteren droeg mijn dochter het op het 45-jarig huwelijksfeest van mijn ouders. Vanmorgen vroeg ze me (met zo’n lief vragend gezicht): mag ik hem vandaag ook weer aan??? Hihi…. ik denk dat ze hem deze zomer ‘niet meer uit doet….’