Een kijkje in

Hierboven zie je een impressie van mijn atelier.

De praktische informatie

Adres

Papiermolenlaan 3-30 in Groningen

(Wellicht goed om te weten: mijn atelier is op de tweede verdieping en kan je (alleen) per trap bereiken)

Parkeren

Er is een parkeerplaats naast het gebouw. Let wel op: als je die oprijdt, dan kom je ‘als gast’ in een fietsersgebied.

Er geldt betaald parkeren van ma-vr van 9.00-18.00 uur, de kosten zijn: 2,50 euro per uur (parkeerzone 3023).

Ingang

Als je naar de ingang van het gebouw gaat, heb je links de postvakken en deurbellen van de ateliers (rechts is de ingang van het zwembad zelf). Mijn atelier is op nummer 30. Als je aanbelt, doe ik het hek open en kan je naar boven komen (de trap op net zolang tot je niet verder kunt). Als je dan het gebouw binnengaat, is mijn atelier meteen de eerste deur rechts.

Geschiedenis van het gebouw

Het gebouw waarin mijn atelier zit, was oorspronkelijk het gebouw wat hoorde bij het openluchtzwembad De Papiermolen. Vroeger zaten onder andere de kleedhokjes in het gebouw, wat ontworpen is door Jacobus Koolhaas en nu een rijksmonument is.

Zoals uit de naam van het zwembad al blijkt, was er op deze plek eerder een papiermolen. Halverwege de 18e eeuw is de molen op deze plek gebouwd, toen nog buiten de stadsgrenzen, vanwege de goede waterkwaliteit. Om te zorgen dat de arbeiders ook ’s nachts hun werkzaamheden bij de papiermolen konden doen, werden er arbeiderswoningen gebouwd (de stadsmuren gingen ’s nachts nog dicht in die tijd). Een eeuw later raakte de papiermolen overbodig, door de uitvinding van de papiermachine, en werd afgebroken. Het buurtje bleef bestaan, maar nog weer een eeuw later, waren de plannen voor een gemeentelijk zwembad de reden om het buurtje af te breken en het zwembad er te bouwen. Dat opende in 1955. Vanaf de jaren ’90 wordt het gebouw niet meer gebruikt bij het zwembad, maar zijn er ateliers gevestigd. En vanaf juli 2023 ben ik, Echt Eeke (leuk detail: een drukkersdochter), gevestigd in het atelier boven de ingang, op de tweede verdieping.